Zdravé ryby na talíři

Jsou pro nás zdravé všechny druhy ryb, které jíme? Mohou nám některé uškodit? Podle nových vědeckých poznatků ano. Vzhledem k tomu radí, abychom byli při výběru rybích pokrmů velice opatrní. Některým rybičkám je lepší se vyhýbat.
losos s citronem
Ryby „bezpečné“
Losos
Tato ryba je velice zdravá. Tedy pokud je není ulovena nebo chována ve znečištěných vodách, což platí pro všechny druhy ryb. Proto bychom se při nákupu ryb měli vždy zajímat o jejich původ. V mase lososa je velký obsah omega 3 mastných kyselin. Jeho konzumací podporujeme správnou činnost mozku a snižujeme riziko srdečně cévních onemocnění. Má pozitivní vliv na paměť a zrak.
vánoční sleď
Sleď
Ten má také, podobně jako losos, v tuku rozpuštěné látky prospěšné našemu srdci, zraku a paměti. Jsou to také ryby, které jsou prý nejdůležitějším rybím druhem z hlediska světové ekonomiky. Lidé jich sní každoročně nejvíce.

Tuňák
V mase tuňáků je velké množství bílkovin. Jejich maso nás dobře zasytí. Pomáhá nám hubnout! Jsou to ryby lidmi tak oblíbené, že jejich populace v mořských vodách je bohužel značně menší než v minulosti.

Ryby „nebezpečné“
Tilápie
Jedná se o rybu sladkovodní. Chutí je podobná candátovi. Jsou oblíbené, také vzhledem k tomu, že jsou levnější. Bohužel se u nich často stává, že pochází z chovů, kde je používáno příliš chemie. Pokud bychom takové měli na talíři příliš často, hrozí riziko zánětlivých onemocnění, plicních problémů (astma), vyšší hladiny inzulinu v krvi.
tři žraloci
Mořský jazyk
Ryba z rodu platýsů. Její maso není pro nás vyloženě škodlivé, ale zároveň není z výživového hlediska příliš přínosné. Dle odborníků má malou výživovou hodnotu.

Žralok a mečoun
Tak na ně raději pozor! Přesto, že je jejich maso prezentováno často jako vybraná delikatesa, jeho kvalita bývá špatná. Odborníci varují před častou kontaminací rtutí. Ta je pro naše tělo velkou zátěží. Měly by se mu raději vyhnout hlavně těhotné ženy!

Posted in: Nezařazené