1. Maso
Zatímco vařené, grilované nebo pečené maso se v ní přirozeně může zahřát, syrové maso v ní nemá co hledat, ale vůbec nic! Důvod je poměrně jednoduchý. V přístroji není maso rovnoměrně ohříváno. Nebezpečí, že bude stále syrové, nebo nebude dostatečně zahřáté, je velké. To poskytuje optimální půdu pro bakterie. A ty určitě nechcete mít na talíři!
2. Ovoce
Kromě faktu, že si nedokážeme představit dostatek variant, ve kterých zní lákavě ohřívat ovoce v mikrovlnné troubě, je to opravdu nedoporučitelné. Ovoce obvykle obsahuje hodně vody a je obklopeno pevnou skořápkou. Pokud například vložíte hrozny do mikrovlnné trouby, voda se zahřeje a vzhledem k tomu, že plášť zabraňuje úniku výsledného tlaku, je výbuch chutných hroznů nevyhnutelný. Z toho pak vznikne obrovský nepořádek v mikrovlnné troubě. Jiné druhy ovoce, jako jsou melouny, se prostě nemohou vypořádat s takovými vysokými teplotami a dojde u nich k přehřátí, což je činí nepoživatelnými.
3. Olej nebo smažení tuku
Toto už je nebezpečné! V žádném případě byste neměli ohřívat olej a smažit v mikrovlnné troubě. Protože se olej může vznítit a způsobit požár, který nelze uhasit vodou.
4. Feferonky
To bude asi nové pro většinu z nás, protože kdo by o tom přemýšlel, zahřát v mikrovlnné troubě feferonky? Ve skutečnosti je to také velmi nebezpečné, protože feferonky obsahují kapsaicin. Tato látka spouští ostrou chuť, kterou na nich tak milujeme. V mikrovlnné troubě však tento efekt zesílí a příjemně ostré papriky se stanou pekelným jídlem, který vám spálí hrdlo. A to není všechno: výpary, které vznikají při ohřátí chilli papriček v mikrovlnné troubě, dráždí oči a přinutí experiment ukončit v slzách.
5. Vajíčka
Princip je stejný jako u ovoce. Tekutina uvnitř vajíček se zahřívá, tlak se stupňuje a nakonec skořápka praskne. Vejce exploduje a vy nemáte nic kromě úplně špinavé mikrovlnné trouby. Upřednostňujte vaření vajec v hrnci nebo ve vařiči.
6. Jedlé kaštany
Že dokonce i kaštany při zahřátí v mikrovlnné prasknou, by nemělo nikoho překvapit. Chutnají prostě mnohem lépe, pokud je připravíte v troubě nebo v pánvi.
Co ještě nepatří do mikrovlnné trouby?
A dvě další potraviny do ní nepatří, i když nepředstavují žádné bezprostřední nebezpečí: rohlíky a pizza. Zatímco chlebové pečivo se stává tvrdé a suché zvenčí, pizza zůstává měkká a nestabilní. Přestože existují lidé, kteří přísahají, že pizza může být připravena velmi dobře i v mikrovlnné troubě, my upřednostňujeme držet se klasiky.